Ben jij in the mood? Inspiratie- en dialoognamiddag rond Verontrusting
Op 6 oktober ’22 in de namiddag organiseert de kerngroep ‘verontrusting’ van IROJ Limburg opnieuw een inspiratie- en dialoogdag rond het thema Verontrusting onder de titel
Ben jij in the ‘mood'? Want spreken over verontrusting is belangrijk, nee, het (vergt) moe(d)t…
We zetten in op een gezamenlijk moment, gevolgd door een inspiratiemarkt met Limburgse initiatieven rond dit topic.
Jij bent als jeugdhulppartner uiteraard meer dan welkom om er elkaar te ontmoeten en in dialoog te gaan!
De dialoognamiddag vindt plaats in VAC Hasselt, Koningin Astridlaan, van 13 tot 17 uur.
Intussen zijn de inschrijvingen afgesloten.
Concreet ziet het programma er die namiddag als volgt uit:
- 13:00 -13:25u: Ontvangst (zaal Ottenbourgs)
- 13:30-14:15u: Rik Prenen over “de 4P’s” (Auditorium)
- 14:15 – 16u:
- Marktkraampjes (met o.a. Netwerkobservatorium, Zorggarantie jonge kind, Consultteam, de kindreflex, Ouderspunt, Kind en Gezin, De Wiekslag, VCLB, ….)
- Workshop “Impact van trauma”
- Praatcafé
- 15:30 – 17 u: Netwerkmoment met 4-uurtje (zaal Ottenbourgs)
Volgende thema's komen aan bod in de vorm van markt en workshops:
-
De stem van ouders in de jeugdhulp... Ouderspunt is er voor je! Vanuit de ervaringen van ouders in situaties van verontrusting en Maatschappelijke Noodzaak werkten we een adviesbundel uit voor hulpverleners. Kom zeker langs om je exemplaar af te halen!
-
'Riding the waves’. Complex trauma is onlosmakelijk verbonden met verontrusting. In de workshop reikt VK Limburg een aantal beelden aan om samen beter te begrijpen welke impact trauma heeft op kinderen en hun ouders. Begrijpen wat er met ons lichaam gebeurt, is een belangrijke stap richting verandering.
-
Consult OSD: Samen moeten omgaan met verontrusting vraagt veel moed! Nu, meer dan ooit, vraagt het veel moed om te werken met verontrusting, zeker als er kinderen betrokken zijn. Het kruipt in je kleren, raakt ons al mens. We geloven er sterk in dat verantwoordelijkheid delen en samen op zoek gaan naar hoe te handelen, erg ondersteunend kan zijn, zowel voor onszelf als professionals, als voor onze gezinnen. We vertellen je graag hoe wij vanuit consult jou (en je team) hierin kunnen ondersteunen.
- De Wiekslag licht de module ‘Veiligheidsplan met het netwerk’ toe. In het kraampje stellen we ons werkboekje ‘Veiligheidsplan met netwerk’ voor en tonen we een aantal van onze werkmiddelen: een voorbeeld van een tijdspad, een woord en beeldverhaal en een afgewerkt veiligheidsplan.
-
CPL-18: 24/7! 24 op 7 zijn we bereikbaar! Crisisinterventies starten we op binnen de 24u, een regieoverleg organiseren we binnen de 7dagen crisisopvang. Crisis is een kantelmoment! In snelheid handelen is ons w(m)erk!
- Parket Limburg - sectie Jeugd en Gezin brengt meer info over zijn werking
-
Samen maken we het verschil! Het Family Justice Center is een intersectoraal samenwerkingsverband waarbij organisaties zoals Parket Limburg, politie, lokale besturen en vele verschillende (jeugd)hulp-en dienstverlenende organisaties de handen in elkaar slaan in de strijd tegen intrafamiliaal geweld. Kom ontdekken hoe ze dit precies doen en wat hun ervaringen hierin zijn.
- Ernstig verontrust in de eerste 1000 dagen? Het observatorium bedreigde hechting, zorggarantie voor het jonge kind en het project veilig en omringd opgroeien van in de buik stellen zichzelf voor!
-
Verontrusting door de lens van de CLB-er. Welke schakel vormt het CLB in het ruimere plaatje van werken naar veiligheid? Hoe zorgt het CLB ervoor dat een kind maximaal tot leren komt, ondanks de verontrustende elementen? En welke visies en methodieken worden hierbij gehanteerd? Tijdens deze informatiesessie gevolgd door dialoog krijgen jullie inkijk in de manier waarop het CLB met verontrusting omgaat.
-
Het behoort tot de opdracht van Kind en Gezin om tijdens de zwangerschap en bij jonge kinderen signalen van mishandeling en verwaarlozing op te merken en bij verontrusting verder te handelen. Benieuwd hoe medewerkers hierin ondersteund worden (binnen de kinderopvang en binnen de preventieve gezinsondersteuning)? Een stappenplan, online leermodules, beeldmateriaal, … we nemen jullie graag mee in het ondersteuningsaanbod!
-
Bij het JAC kan elke jongere tussen 12 en 25 terecht met elke vraag of probleem. Je kan ons bellen, mailen of chatten, maar je kan ook langskomen tijdens de openingsuren of op afspraak. Je kan in alle vertrouwen contact met ons opnemen en het JAC is altijd en overal gratis. Graag lichten wij onze algemene werking toe en gaan we in dialoog over hoe wij omgaan met verontrustende situaties.
- En andere...